L’Associació Obrera dins la Federació Obrera

 

HISTÒRIA

 

Associació Obrera de Molins de Rei.

 

La Federació Local de Societats Obreres de Molins de rei es va constituir el 23 de Setembre de 1915 fruit de la unió de tres societats: La llar Obrera, L’Aliança d’Obrers Paletes i la Societat d’Agricultors. D’aquesta unió l’any 1918 l’entitat va passar a dir-se Federació Obrera de Molins de Rei.

Els objectius de la nova entitat eren diversos però cal destacar-ne com a principals la unitat dels obrers progressistes al voltant dels principis com la instrucció (aprenentatges bàsics tipus lectura,escriptura,suma,restar,etc).La solidaritat, el treball digne, la lluita per la justícia social, i potser el més important de tots, la creació per els afiliats d’un sistema mutualista.

El paper de la Federació en la vida local va créixer alhora que el nombre dels seus membres i els serveis que anava incorporant, Sala-cafè, cuina, biblioteca, forn de pa, billars, sala d’espectacles…

Això va motivar que l’any 1921 s’encarregués el projecte d’una seu social a l’arquitecte modernista Cèsar Martinell i Brunet, l’edifici va ser inaugurat durant la Festa Major de l’any 1922.

El període de la dictadura del General Primo de Rivera va implicar una aturada en el procés d’expansió, així com un rigorós control de les activitats per part de les autoritats locals.

Les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931 van ser l’inici d’un nou procés de recuperació de l’entitat, malgrat d’ haver-se declarat com una associació apolítica. La Federació Obrera va decidir presentar una llista de candidats a aquells comicis, que va resultar guanyadora de les eleccions, fet que es va repetir en les successives convocatòries.

 

L’any 1936 en esclatar la guerra civil, la comissió del govern de la Federació, juntament amb la secció local de la Unió Socialista de Catalunya, decideixen de manera unànime constituir la Federació Obrera com a Casal Socialista i adherir-se al PSUC. Malgrat les dificultats d’aquest període, i tots els entrebancs que portà la guerra, la Federació va continuar desenvolupant les tasques de mutualitat.

 

En acabar la guerra, amb la victòria de les forces franquistes, la Federació fou prohibida, l’edifici va ser confiscat i va a passar denominar-se El Hogar Del Productor fins l’any 1943 moment en el qual es converteix en la seu de la Central Nacional Sindicalista, més conegut com a Sindicato Vertical.

 

Fins l’any 1977 les autoritats Franquistes van utilitzar l’edifici per encabir-hi diverses organitzacions .

 

RECUPERACIÓ

 

A partir de 1977 després de les primeres eleccions municipals, antics socis i hereus dels fundadors, amb el suport de l’Ajuntament inicien el procés per reclamar la devolució de l’edifici al Gobierno Español, i al mateix temps es crea L’Associació Obrera, finalment l’any 1997 i després de superar top tipus de dificultats i entrebancs per part dels diferents governs Espanyols s’aconsegueix recuperar-lo el dia 4 de desembre. La devolució definitiva i gratuïta es concedeix a l’Associació Obrera, i aquesta en cedeix la titularitat a l’Ajuntament de Molins de Rei que passa a ser-ne el propietari, amb el compromís de donar-li un ús social i crear un espai on preservar i honorar en els seus fundadors i socis.

 

Aquest espai es avui un referent en la memòria històrica de la vila, i forma part de la Xarxa d’espais del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

 

Des de l’any 2013 L’Associació Obrera presidida per en Leandre Pahissa i Canal s’ encarrega  amb el suport del personal de la Federació de la Gestió de l’espai del Memorial.